Svijet
36

Potvrdila navode supruga o imigrantima koji kradu: Melania Trump plagirala govor Michelle Obame

Klix.ba
Melania Trump, supruga republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, plagirala je od Michelle Obame, prve dame SAD-a, govor kojim se prvi put službeno predstavila javnosti u ulozi njene potencijalne nasljednice, javljaju svjetski mediji.

Govor koji je Trump održala u ponedjeljak na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji izazvao je veliku kontroverzu nakon što su novinari primijetili da pojedini dijelovi dosta liče na obraćanje Michelle Obame demokratima u 2008. godini.

Uposlenici Trumpove kampanje negirali su plagiranje govora tvrdeći da su vrijednosti o kojima je Trump govorila univerzalne porodične vrijednosti, vrijednosti marljivog rada i upornosti. U utorak je menadžer kampanje Donalda Trumpa rekao CNN-u da je ludo i pomisliti da je govor bio plagijat.

"Ovo su opće riječi i vrijednosti - stalo joj je do njene porodice. Prošle večeri je pričala pred 35 miliona ljudi, znala je to, pomisliti da bi prepisala riječi Michelle Obame je ludo", rekao je Manafort.

Katrina Pierson, glasnogovornica Trumpove kampanje, dodala je da su to "republikanske vrijednosti" i da Michelle Obama nije izmislila engleski jezik.

Jon Favreau, bivši Obamin pisac govora, na Twitteru se oglasio zanimljivom činjenicom da je Sarah Hurwitz, glavna autorica govora Michelle Obame, također pisala govore za Hillary Clinton, protukandidatkinju Trumpu na izborima. Favreau je isto tako naglasio da je Michelle Obama najveći dio govora iz 2008. napisala sama.

Zanimljivo, prije debakla, i Melania Trump tvrdila je da je sama napisala svoj govor.

"Napisala sam ga sama, uz što je manje moguće pomoći", rekla je Trump NBC-u tek nekoliko sati prije nego je odjeknula vijest da je govor plagiran.

Melania Trump, rođena kao Melanija Knavs u Sloveniji, tadašnjoj Jugoslaviji, bivši je model, a za Donalda Trumpa udala se 2005. godine, čime je postala njegova treća supruga.

Trumpov organizacioni štab ne planira otpustiti nikoga zbog ovog incidenta, javlja CNN.

Na Twitteru i drugim mrežama žestoko su se obrušili na Trumpove. Twitteraši navode da je Trump očito mislio na svoj suprugu kada je govorio o imigrantima koji kradu od poštenih i vrijednih Amerikanaca.

Ovo su sporni dijelovi govora:

Melania Trump:

"Moji roditelji su usadili u mene vrijednosti da za ono što želiš u životu marljivo radiš, da je tvoja riječ tvoja obaveza i da radiš ono što kažeš i održavaš svoje obećanje, da ljude tretiraš s poštovanjem. Naučili su me da iskazujem vrijednosti morala u svakodnevnom životu. Ovo je lekcija koju ja prenosim našem sinu, trebamo prenijeti ove lekcije na sljedeće generacije, jer želimo da djeca ove nacije znaju da je jedina granica dostignućima snaga vaših snova i vaša volja, da na njima treba raditi".

Michelle Obama:

"I Barack i ja odgojeni smo sa toliko istih vrijednosti: da marljivo radiš za ono što želiš u životu; da je tvoja riječ tvoja obaveza i da radiš ono što kažeš; da tretiraš ljude s dostojanstvom i poštovanjem, čak i ako ih ne poznaješ i čak i ako se ne slažeš s njima. I Barack Obama i ja gradimo naše živote vođeni ovim vrijednostima i prenosimo ih sljedećim generacijama. Jer želimo da naša djeca i sva djeca ove nacije znaju da je jedina granica vaših dostignuća doseg vaših snova i vaša volja da na njima radite".