Južna Koreja
0

VIDEO / Potukli se političari, zastupnik dobio čekićem u glavu

Sarajevo-x.com
Velika svađa izbila je u južnokorejskom parlamentu tokom rasprave o budžetu za 2011. godinu. Kako bi se odbranili jedni od drugih političari su postavljali namještaj pokušavajući napraviti blokade,a masovna galama prerasla je u naguravanje i tučnjavu.

U masovnom naguravanju, galami i tučnjavi povrijeđeno je nekoliko političara, a poslanik Velike nacionalne partije prevezen je u bolnicu nakon što je zadobio udarac u glavu čekićem.

Tokom sabora u Seulu vladajuća Velika nacionalna partija (BNP) zabranila je opzicionoj Demokratskoj stranci ulazak na plenarnu sjednicu.

Kao odgovor na to 400 opozicionih zastupnika sjelo je u glavno predvorje Sabora, blokiravši zastupnicima BNP-a ulaz u glavnu dvoranu.

Kako prenose strane agencije, ministar finansija predložio je veći budžet za 2011. godinu, no s tim se nisu složili zastupnici Demokratske strake koji se zalažu za smanjenje potrošnje.

Upravo zbog toga zauzeli su mjesto predsjednika Sabora u glavnoj dvorani, želeći spriječiti jednostrano donošenje proračuna.

Vladajuća stranka, BNP, planira povećanje sredstava koja će biti utrošena na poboljšanje vojne spremnosti kako bi se moglo što oštrije odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje, dok Demokratska stranka se zalaže za smanjenje potrošnje, a traže i da se odustane od takozvanog projekta "Četiri rijeke".

Naime, predsjednik Lee Myung-bak donio je odluku o regulaciji četiri najveće rijeke u zemlji.

Za taj projekat ekolozi kažu da predstavlja uvod u izgradnju velikog kanala kroz zemlju i procjenjuje se da bi petina petogodišnjeg “zelenog” budžeta otišla za taj projekat.

Inače, u Južnoj Koreji uvijek izbijaju velike svađe među političarima kada je riječ o budžetu i odluka se uglavnom donosi u posljednjoj minuti, tačnije 31. decembra.