Europska unija
0

Potrošači moraju znati kakvu hranu kupuju

FENA
Miroslav Najdenov
Miroslav Najdenov
Bugarska je najavila da će zvanično zatražiti od Evropske komisije da provjeri navode da multinacionalne kompnije prodaju prehrambene proizvode "niže kvalitete" u novim državama članicama EU, u poređenju s proizvodima koji se prodaju u zapadnoj Evropi.

Ovo je jučer izjavio bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov nakon što su se ovi navodi pojavili u rezultatima jednog istraživanja u Slovačkoj. Bugarski ministar je rekao da bi bilo abnormalno da unutar EU postoje dvostruki standari u prehrambenim proizvodima.

U Uredu ombudsmena za zaštitu potrošača BiH Feni je rečeno da u okviru službene politike segmentiranja tržišta proizvođači, odnosno multinacionalne korporacije, prilagođavaju svoje proizvode (najčešće cjenovno, pa time i kvalitativno) namijenjenom tržištu i u okviru njega ciljanim potrošačima.

" I dok je takva praksa velikih korporacija neskrivena i nesporna, također je nesporno pravo potrošača na punu informiranost u svezi s kupljenim proizvodom, kao i zabrana dovođenja potrošača u zabludu u pogledu svojstava proizvoda. Iz tog razloga svako odstupanje od standardnih karakteristika treba biti jasno deklarirano i prezentirano potrošaču", kažu u ovoj instituciji.

Nažalost, nerazvijena i mlada tržišta, za razliku od razvijenih zapadnoevropskih, nemaju učinkovite institucionalne mehanizme kojima bi se kontroliralo ovakvo ponašanje - plasiranje brendova lošije kvalitete na istočnoevropsko tržište, tj. tržište slabije platežne moći.

"Takve aktivnosti predstavljaju ekonomsko iskorištavanje povjerenja potrošača radi stjecanja profita prodajom brendranih proizvoda slabije kvalitete. Nažalost, u praksi se takvi slučajevi teško dokazuju i samo nekoliko predmeta je imalo sudski epilog", rečeno je Feni iz Ureda ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.