Svijet
0

Potresno pismo američkog humanitarca koji se nalazi u rukama IDIL-a

Klix.ba
Roditelji američkog humanitarca Petera Kassinga kojeg su oteli pripadnici IDIL-a u Siriji, objavili su pismo koje je napisao u zarobljeništvu.

U pismu koje su njegovi roditelji primili u junu, kazao je kako se plaši da će umrijeti i da je tužan zbog teškog iskušenja kroz koje prolazi njegova porodica.

"Mnogo se plašim da ću umrijeti, ali najteže mi je ne znati, pitati se, nadati i misliti o tome da li se uopće mogu nadati. Veoma sam tužan što se ovo dogodilo i zbog svega kroz šta prolazite vi kući . Ako umrem, pretpostavljam da barem možete utjehu tražiti u tome da sam otišao pokušavajući pomoći ljudima koji pate i kojima je bila potrebna pomoć. Molim se svaki dan i nisam ljut zbog situacije u kojoj se nalazim. Volim vas", napisao je Kassing.

Njegovi roditelji kazali su da je radio za humanitarnu organizaciju koju je osnovao sam, Special Emergency Response and Assistance (SERA), kada je otet u Siriji.

Prošle sedmice IDIL je postavio video na kojem je prikazano odrubljivanje glave engleskog taoca Alana Henninga. Video je okončan porukom kako će sljedeća žrtva biti 26-godišnji Kassing. Bio je to četvrti video koji je objavila militantna grupa koja kontrolira velikim područjem Sirije i Iraka. Prethodne žrtve su bile James Foley, američko-izraelski Steven Sotloff i britanski humanitarac David Haines.

Pretpostavlja se da IDIL ima još mnogo stranih taoca.