Svijet
52

Potresne priče spasilaca na Alpama: Nismo vidjeli tijela, samo njihove dijelove

Klix.ba
Gilles Thezan je bio jedan od prvih spasilaca koji su stigli na stravično mjesto na francuskim Alpama gdje se srušio avion Germanwingsa sa 150 ljudi. Ono što je vidio u Vallee de la Blanche pratit će ga cijeli život.
Foto: EPA
Foto: EPA

Govoreći ispred male seoske škole u mjestu koje se pojavilo na svjetskim naslovnicama zbog jedne od najvećih avionskih nesreća u francuskoj historiji, ovaj 56-godišnjak je prvo rekao: "Konfeti. Jedino to mogu opisati kao konfete, kao da je neki div razbacao papire na proslavi".

Prema Thezanovim riječima, pali avion bio je rasturen u komadiće.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Ja lično nisam vidio nijedan komad veći od laptopa. Bio je to veoma uznemirujuć prizor, tako mnogo života okončano je na prostoru koje ne biste ni primijetili da ga ne tražite", dodao je ovaj planinar, piše Independent.

Sve tišeg glasa je priznao: "Nije bilo lijepo vidjeti sve to. Tamo nije bilo ljudi, samo njihovi dijelovi. Bilo je teško gledati, a teško je i pričati. Nije bilo dima, teško da je bilo i eksplozije. Izgledalo je kao udar groma u veoma tiho i divlje područje. Takvo nešto se ne zaboravlja".

Foto: EPA
Foto: EPA

Nepristupačne padine pod snijegom, na koje se srušio Airbus A320 kompanije u vlasništvu Lufthanse, mjesto su gdje lutaju vukovi i divlje koze, a pješacima trebaju tri sata da stignu do njega.

Najbliže selo Le Vernet, sa 150 stanovnika, od jučer je bučno mjesto u kojem se smjenjuju spasilački timovi i istražioci. Njihovo prisustvo ovdje moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci, a njihov posao prikupljanja ostataka rasparčanih tijela izuzetno je težak.

Foto: EPA
Foto: EPA

Stručnjaci upozoravaju da ovo nije prostor na kojem može sletjeti helikopter, a nagib terena je i do 80 posto. Uz to, na sve strane su samo djelići tijela.

"Prostor je pod snijegom i nije mjesto u koje tek tako možete otići. Mogu se pokrenuti lavine i pogubna obrušavanja stijena. Spasioci mogu pasti. Ova operacija sa sobom nosi izuzetan rizik", istakao je Thezan.

Foto: EPA
Foto: EPA