Stvarni život
1

Potresne priče pakistanskih prostitutki

Sarajevo-x.com
Iako je zakonom zabranjena prostitucija u Pakistanu, u proteklih nekoliko godina sve je veći broj žena, posebno mladih djevojaka koje su primorane krenuti ovim putem.

Razlog su rastuća nezaposlenost, inflacija, te sve veće siromaštvo u ovoj zemlji. Mlada Kaneez Fatima samo je jedna u nizu primjera. Ova kćerka siromašnog seljaka iz područja Chiniota uspjela je završiti osnovnu školu, a roditelji su je udali još kao tinejdžerku.

"Sve je bilo dobro dok moj muž nije izgubio posao. Imali smo dvoje male djece, pa sam počela raditi kao sobarica, No, mjesto na kojem sam počela raditi zapravo je bio bordel i tu su me ubijedili da se pridružim drugim djevojkama. Bila sam na rubu očaja", ispričala je za BBC.

Svoju novu profesiju krila je od porodice, ali je muž uspio saznati, te je pokušao ubiti. Pobjegla je sa ranom od metka na nozi i nikada se nije vratila u selo. Promijenila je ime i preselila se u Lahore.

Poslije toga, napredovala je u poslu te postala odgovorna za djevojke u bordelima u cijelom Panjabu.

"Dobijam od pet do deset hiljada rupija (60 do 120 dolara) provizije za svaku djevojku. Cijena zavisi od godina i ljepote", kaže ona.

Iako se većina njih počela baviti prostutucijom zbog siromaštva, postoje i one djevojke koje su se došle dobrovoljno jer zarađuju puno više nego u 'normalnim' poslovima.

Cijena njihovih usluga za dva ili tri termina kreće se od hiljadu do hiljadu i pol rupija odnosno od 12 do 18 dolara. No, djevojke dobiju tek mali dio od ovog iznosa, jer većina ode u ruke njihovim 'skrbnicima'.

Postoje i druge strašnije priče, naprimjer kada klijent ima bizarne zahtjeve, a djevojka to odbije.

"Ili je pretuku da bude sva modra ili je jednostavno ubiju, a nama kažu da je pobjegla. Koga briga za još jednu mrtvu prostitutku?", ogorčena je Kaneez Fatima.

Broj djevojaka prostitutki sve više raste, neke čak dovode njihovi očevi, majke, braća ili pak muževi.

Nida ima blizu 20 godina, a prostitucijom se bavi već šest.

"Majka me dovela ovdje kada sam imala 14 godina jer je morala otplatiti dug od 10.000 rupija. Kada sam došla, nisam znala šta da radim. Sada cijela moja porodica zavisi od mene", govori ova mlada žena.

Ona bi odmah napustila prostituciju kad bi barem vlada ili neka socijalna ustanova osigurala hranu, odjeću i krov nad glavom njenim roditeljima, braći i sestrama.

"Ne želim da budem ovdje. Sanjam o tome da se udam i da imam djecu, ali nemam drugog izbora", kaže Nida.