Solomonska ostrva
0

Potres jačine 7,2 stepena Rihterove skale

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Snažan zemljotres jačine 7,2 stepena registrovan je rano jutros na Solomonskim ostrvima, u jugozapadnom Pacifiku, saopštio je američki Institut za geofiziku.

Potres je registrovan u 9.36 sati po lokalnom vremenu u moru na dubini od 30 kilometara, a 100 kilometara od grada Gizo.

Prvi zemljotres je registrovan sat vremena ranije na 143 kilometara od Gize, drugog grada po veličini na Solomonskim ostrvima.

Centar za uzbunjivanje u Pacifiku nije izdao upozorenje o mogućoj pojavi cunamija.

"Na malom ostrvu Rendova nekoliko kuća je oštećeno, ali nije registrovana značajnija materijalna šteta", izjavio je Julian Makaa, iz nacionalne službe za prirodne katastrofe.

Region Giza nalazi se 360 kilometara od glavnog grada Honiara, na ostrvu Guadalakanal, gdje se takođe osjetio potres, ali nije bilo materijalne štete ni žrtava.

Centar za uzbunjivanje od pojave cunamija saopštio je da zemljotresi ove jačine mogu da prouzrokuju pojavu lokalnih cunamija, koji mogu biti razorni duž obala u rejonu od 100 kilometara od epicentra.
Australijska opservatorija "Geoscience" saopštila je da je potres jačine 7 stepeni Rihterove skale najvjerovatnije registrovan na 80 kilometara od prve naseljene teritorije.

"Riječ je o jakom zemljotresu, koji bi mogao da izazove lokalni cunami, ali ne i veliki cunami", izjavio je australijski seizmolog Clive Collins.

Solomonska ostrva u aprilu 2007. godine potresao je zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale kada je poginulo  više stotina ljudi, a više hiljada je ostalo bez svojih domova.

U zeljotresu, registrovanom 29. septembra, nakon koga je uslijedio razorni cunami na ostrvima Samoe i Tonga, poginulo je 186 lica.