Svijet
0

Potres jačine 7,1 stepeni potresao Papuu Novu Gvineju

SRNA
Zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale pogodio je danas Papuu Novu Gvineju, saopštio je američki Centar za geološka istraživanja.

Epicentar je bio na dubini od 120 kilometara, oko 220 kilometara sjeverozapadno od prijestonice Port Moresby u 15.00 po lokalnom vremenu.

Očevici u Port Moresbyju rekli su France pressu da su ljudi počeli da istrčavaju iz zgrada, dalekovodi su se ljuljali, a parkirani automobili tresli.

"Potres je bio prilično jak. Sjedio sam u svom automobilu kada je počeo zemljotres i automobil je počeo da se trese", rekao je fotograf France pressa.

Seizmolozi kažu da potres neće izazvati cunami.

"Nije riječ o potresu koji izaziva cunami, imajući na umu da je epicentar oko tri kilometra na kopnu i da je bio na dubini od 120 kilometara, to je dovoljno duboko da ne može izazvati cunami", rekao je seizmolog Clive Collins.

On je dodao da zemljotres može da uzrokuje druge probleme za najbliži grad Wau, dvadesetak kilometara od epicentra i grad Lae, udaljen 89 kilometara.
"Riječ je o planinskoj oblasti pa se može očekivati pojava odrona i klizišta i to je najveći problem u tom dijelu Papue Nove Gvineje", rekao je Collins.

Papua Nova Gvineja često je pogođena zemljotresima zbog blizine takozvanog pacifičkog vatrenog prstena, žarišta seizmičkih aktivnosti u kome se dodiruju dvije tektonske ploče.