Svijet
2

Potres jačine 6,8 stepeni i manji cunami pogodili Japan

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Potres jačine 6,8 stepeni Richtera i manji cunami pogodili su jutros sjeveroistočni Japan, region koji su u martu 2011. razorili potres i ogromni cunami.

Tri osobe su povrijeđene u prefekturi Fukushima, a 26.000 stanovnika u priobalnim oblastima u prefekturama Ivate i Mijagi dobili su savjet da se evakuišu poslije izdavanja upozorenja na cunami.

Kompanije za snabdijevanje električnom energijom i lokalni zvaničnici su rekli da nema izvještaja o novim problemima u nuklearnim elektranama u toj oblasti, uključujući Fukushimu-Daichii koja je teško oštećena u katastrofi prije tri godine.

Potres je registrovan rano jutros u 4.22 sati po lokalnom vremenu, oko 140 kilometara istočno od obale prefekture Fukushima i oko 10 kilometara ispod površine okeana, saopćila je japanska meteorološka služba.

Upozorenje na cunami je povučeno u 6.15, a ukinuti su i savjeti o ekvakuaciji, javlja agencija Kyodo.

Kompanija Tokyo Electric Power je saopćila da nema izvještaja o novim neregularnostima u njenim nuklearkama Fukushimi Daichii i Fukushima Daini.

Ona je saopćila i da ni u nuklearki Onagava u preferkturi Mijadi nisu uočene nepravilnosti.

Prefektura Ibaraki takođe nije prijavila neregularnosti u više nuklearki i istraživačkih centara koje se nalaze u toj oblasti, prenosi agencija Tanjug.

Seizmolog Jasuhiro Joshida iz Japanske meteorološke službe je izjavio da se radi o naknadnom potresu jačine 9,0 stepeni Richtera koji je pogodio istu oblast Japana u martu 2011. godine.

"Strahuje se da će se relativno snažni potresi povremenemo događati u dijelu okeana gdje i dalje traju naknadni potresi poslije velikog potresa 2011. Naknadni potresi se dugoročno postepeno smanjuju. Ali potresi, praćeni cunamijima, će se događati", objasnio je on.

U katastrofi koja je zadesila tu oblast 2011. poginulo je više od 18.000 ljudi, podsjeća agencija AFP.