Nema upozorenja za cunami
0

Potres jačine 5,6 stepeni Rihtera pogodio zapadni Pacifik

SRNA
Zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale pogodio zapadni Pacifik u blizini Solomonskih ostrva, rekli su seizmolozi, ali nema upozorenje za cunami ili izvještaja o materijalnoj šteti.

Američko Geološko udruženje saopštilo je da je epicentar potresa bio na dubini od 10 kilometara, 160 kilometara jugoistočno od grada Gizo.

Solomonska ostrva su kao i veći dio Pacifika često "žrtva" zemljotresa.

Serija potresa pogodila zapadna Solomonska ostrva početkom ovog mjeseca, a najjači je iznosio 7,2 stepena Rihterove skale izazvavši cunami sa talasima visine 2,5 metara.

Oko 1 000 ljudi, što je skoro trećina populacije, ostalo je bez krova nad glavom na ostrvu Rendova zbog zemljotresa i cunamija.

Zemljotres jačine osam stepeni Rihterove skale, koji je u aprilu 2007. godine pogodio Solomonska ostrva, izazvao je cunami u kome je poginulo više od 50 ljudi, a hiljade su raseljene, a veliku štetu pretrpio je grad luka Gizo.

U septembru prošle godine 186 ljudi je poginulo, a cijela sela su zbrisana u naletu cunamija na obale pacifičkih ostrva Samoa i Tonga.

Sela i ljetovališta na Samoi, Američkoj Samoi i sjevernoj Tongi nestala su sa lica zemlje u naletu džinovskih talasa usljed zemljotresa jačine 7,8 stepeni Riherove skale.