Vulkansko podučje
0

Potres jačine 4,9 stepeni pogodio otok El Hierro u Španiji

FENA
Potres jačine 4,9 stepeni pogodio je u nedjelju El Hierro u španskom arhipelagu Kanara, najjači potres koji je registrirao Nacionalni geografski institut (IGN) na vulkanskom otoku u posljednjih deset dana, zbog ponovljenih seizmičkih aktivnosti.

Središte potresa jačine 4,9 stepeni registriran je u 10.59 sati, po srednjoevropskom vremenu, nalazilo se u Atlantiku, na dubini od 20 kilometara i desetak kilometara zapadno od otoka El Hierro, gdje je stanovništvo osjetilo potres, precizirao je IGN.

Nešto ranije u nedjelju, u 09:40 sati, drugi potres jačine 4,5 stepeni, na 20 kilometara dubine u istom sektoru, osjetio se na otoku, prema IGN-u.

Od 18. marta, stotine potresa, povezanih s podmorskom vulkanskom aktivnosti, registrirano je u istoj oblasti, dok su se dva potresa jačine 4,6 stepeni osjetila u petak i srijedu.

Suočena s ponovljenim seizmičkim aktivnostima, regionalna vlada Kanara je proglasila u srijedu navečer "mjere zaštite" stanovništva zapadnog dijela otoka: podigla je nivo pripravnosti u ovoj oblasti do nivoa srednji, "žuti" na skali od tri i zatvorila je dionicu ceste, kao i put najbliži zidu tunela u ovoj oblasti.

Direkcija civilne zaštite Kanarskih otoka odlučila je da zadrži ove mjere do petka, saopćivši da su se "seizmičke aktivnosti premjestile prema jugozapadu u toku posljednja 24 sata".

Za vrijeme ljeta i jeseni 2011. godine, hiljade potresa, većina vrlo slabih, pogodilo je mali španski otok smješten u Atlantiku na jednom starom vulkanu ispod mora, a ima 10.000 stanovnika.

Desetog oktobra 2011. godine dogodila se podmorska vulkanska erupcija na 6 kilometara udaljenosti od obale, dva dana nakon potresa jačine 4,3 stepena.

Mjesecima otok od 287 kvadratnih kilometara, najzapadniji na Kanarskom arhipelagu, živi u ritmu ovog intenziteta seizmičke aktivnost, koju gledaju sa zabrinutošću ekipe vulkanologa i stanovništvo od kojih su stotine morale biti evakuirane.