EU
0

Potrebno posredovanje između Moskve i Tbilisija

FENA
Francuska, predsjedavajuća Evropske unije, namjerava pokrenuti, u najkraćem roku, korake u posredovanju između Rusije i Gruzije zbog tenzija u separatističkim regionima Gruzije, Abhaziji i Južnoj Osetiji, objavio je izvor EU-a u subotu.

Predsjedavajuća će pozvati partnere trojke, predstavnike Evropske unije, Evropske komisije i buduće predsjedavajuće EU-a, da pokrenu korake u posredovanju između Moskve i Tbilisija u najkraćem roku, navodi se u saopćenju.

Izražavajući "veliku zabrinutost zbog pojačanja tenzija" u Abhaziji i Južnoj Osetiji, EU je zatražila od strana "da izbjegavaju sve akcije koje bi dovele do pogoršanja situacije", javio je AFP.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je u petak telefonski razgovarao s gruzijskom ministricom vanjskih poslova Ekom Tkešelašvili, prenio je "svoju zabrinutost" vezano za aktuelnu situaciju i "neodobravanje zbog ruskog zračnog upada u gruzijski zračni prostor", navodi se u posebnom saopćenju.

Solana "poziva sve strane na suzdržanost te da učine sve napore da se stišaju tenzije", dodao je on, naglasivši da se "rješenje krize može naći samo kroz politički dijalog".

Evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner podržala je u petak ideju međunarodnoga posredovanja, kako bi se izbjegao "oružani sukob" između Gruzije i Rusije vezano za Abhaziju.

Situacija ne prestaje da se pogoršava posljedjih dana u obje proruske separatističke teritorije, a sve to na temelju rivaliteta između SAD-a, koji podržava priključenje Gruzije NATO-u, i Rusije koju Tbilisi optužuje da želi anektirati Abhaziju i Južnu Osetiju.