UNHCR
0

"Potrebno je pripremiti se za najgori mogući scenarij u Libiji"

FENA
Andrew Harper iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) izjavio je danas, povodom situacije u Libiji, da je potrebno da humanitarne agencije budu što fleksibilnije, ali i da je potrebno pripremiti se za „najgori mogući scenarij“.

"Najgori scenarij je da vlade Egipta i Tunisa blokiraju granice. Granice moraju biti otvorene stalno, otvorene i za međunarodnu zajednicu kako bi mogla raditi", dodao je Harper.

Zvanične brojke UN-a objavljene na početku krize predviđale su odlazak iz Libije oko 400.000 ljudi, i to u Egipat i Tunis, a Harper je rekao da su to "javne brojke" i odbio prokomentirati tu izjavu.

"Stvari se na terenu brže mijenjaju nego što to možemo procijeniti. Uvođenje zone zabrane leta ima implikacije koje mogu imati posljedice i na zapadne i na istočne granice", izjavio je novinarima Andrew Harper iz Visokog komesarijata za izbjeglice.

Humanitarne organizacije pozvale su danas susjede Libije da drže granice otvorene zbog mogućeg egzodusa izbjeglica nakon intenziviranja borbi i noćašnjeg usvajanja rezolucije o zoni zabrane leta.

Oko 300.000 ljudi, uglavnom radnika imigranata, pobjeglo je iz Libije od početka krize, i to većinom u Tunis i Egipat, ali i u Alžir i Niger.

Veći broj Libijaca je posljednjih nekoliko dana potražio utočište u Egiptu, što može značiti početak mogućeg masovnog odlaska, prenosi Reuters, a konvoj od 70 kamiona s afričkim imigrantima viđen je kako se kreće ka južnoj granici Libije sa Nigerom, saopćile su humanitarne organizacije.

"Do sada se radilo o talasu imigranata koji je odlazio iz Libije, a on se može veoma brzo pretvoriti u talas izbjeglica", dodao je Harper.

Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) William Lacy izjavio je danas da se radi o "jednoj od najvećih humanitarnih evakuacija u historiji", a Antonio Guterres, Visoki komesar za izbjeglice, kazao je sa svoje strane "da je humanitarna kriza daleko od kraja".

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je prošle noći vojne napade na snage Moamera Gadafija u cilju zaštite civila nakon što je Gadafi obećao da će uništiti uporište pobunjenika "bez milosti i sažaljenja", podsjeća britanska agencija.