Svijet
4

Potražnja za ugljem raste, za naftom sve manja

SRNA
U svijetu se sve više troši ugalj,a potražnja za naftom je na najnižem nivou, navodi se u izvještaju energetskog koncerna "British Petroleum" o proizvodnji i potrošnji energije u 2011. godini.

"Politički nemiri i nasilje u dijelu arapskog svijeta, prije svega u Libiji,doveli su do primjetnog smanjenja eksploatacije nafte i zemnog gasa. Ukupno smanjenje u čitavom svijetu iznosi 72 miliona tona nafte, što je nešto više od 11 posto potrošnje u EU", kaže Ril.

Tome treba dodati i posljedice nuklearne katastroFe u Fukushimi zbog koje je svjetska proizvodnja enerije smanjena za vrijednost koja odgovara količini od 115 miliona tona naFte.

Uprkos svemu, svjetska potražnja energije povećana je za 2,5 posto, a tržišta se prilagođavaju novim uslovima.

Zemlje OPEK-a, prije svega Saudijska Arabija, primjetno su povećale proizvodnju sirove nafte. U Japanu je zabilježen veliki rast potrošnje tečnog gasa. Evropa, u kojoj je potrošnja gasa smanjena za 10 posto, uvozi ugalj iz SAD.

U "British Petroleumu" kažu da je uspješno samo obezbjeđivanje energenata,ali ne i čuvanje klime,jer je svjetska emisija ugljen-dioksida porasla za tri posto.