Svijet
0

Potraga za žrtvama iz aviona AirAsia: Do sada pronađeno 30 tijela

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj pronađenih tijela žrtava srušenog aviona AirAsia dosegao je 30. Bambang Soelistyo, šef Državne agencije za potragu i spašavanje u Indoneziji kazao je da su tijela izvučena iz mora u blizini obale Pangakalan Buna, mjesta najbližeg padu aviona.

"Pronašli smo ukupno 30 tijela. Deset je prevezeno u Surabayu, četiri se nalaze u Pangakalan Bunu, sedam je na brodu KRI Bung Tomo, jedno na malezisjkom brodu KD Pahang, a osam tijela se nalazi u Surabayi", izjavio je Soelistyo.

Također smo izvukli jednu olupinu broda, ali neću detaljno govoriti o tome", dodao je.

Na konferenciji za novinare u Džakarti Soelistyo je izjavio da su se spasilački timovi danas nosili sa jakim vjetrovima i visokim valovima.

Pukovnik Yayan Sofiyan, komandir ratnog broda Bung Tomo, za lokalni MetroTV izjavio je da je pet tijela pronađeno privezano za sjedala.

Ona se ubrajaju u sedam tijela izvučenih iz mora Java i prebačenih na indonezijski brod, kazao je.

Američki ratni brod otkrio je nekoliko tijela u moreuzu Karimata između otoka Sumatre i Bornea.

Soelistyo je dodao da će se potraga intenzivirati ako to vremenski uvjeti dozvole.

"Fokusirat ćemo se na potragu pod vodom", kazao je.

Brodovi Indonezije, Malezije, Singapura i SAD-a pokušavaju tačno locirati trup aviona i doći do audio-snimaka iz pilotske kabine što će biti informacije od vitalnog značaja za rekonstrukciju tragičnog događaja.

Vjeruje se da se većina putnika nalazi unutar trupa aviona, vezana za sjedala, kako posada obično zatraži od putnika usljed turbulencija. 

Avion tipa Airbus A320-200 kompanije AirAsia nestao je protekle nedjelje. Kretao se iz pravca otoka Surabaya prema Singapuru. Posljednji kontakt sa posadom aviona zabilježen je u nedjelju u 06,12 sati po lokalnom vremenu, kada je pilot zatražio dozvolu da skrene lijevo i uzleti na visinu od 11.600 metara kako bi izbjegao oblake i snažnu oluju.

U avionu je bilo sedam članova posade i 155 putnika, među kojima 17 djece i beba. Većim dijelom putnici su bili Indonežani, a u avion su se ukrcali i po jedan građanin Velike Britanije, Malezije, Singapura te troje iz Južne Koreje.

Ovo je treća avionska katastrofa koja se dogodila 2014. godine. U martu je malezijski MH370 sa 239 putnika nestao na putu do Pekinga, a četiri mjeseca nakon toga je MH17 srušen iznad Ukrajine. Poginulo je svih 298 putnika.