Svijet
0

Potraga za otetim Iračanima

FENA
Iračke i američke oružane snage započele su potragu za 35 Iračana koje su u ponedjeljak oteli naoružani ljudi sjeverno od Bagdada, saopćili su izvori u Samarri, 125 kilometara sjeverno od Bagdada.

Otete osobe pripadale su grupi od 229 kandidata policijske akademije Bagdada koji nisu uspjeli položiti prijemni ispit, izjavio je šef policije Samarre, general Malek Khazrai.

"Te osobe, njih ukupno 36, napali su naoružani pobunjenici u takozvanoj zoni Nibad, 50 kilometara sjeverno od Bagdada, u ponedjeljak u prvim večernjim satima i odveli ih u nepoznatom pravcu", dodao je on.

Jedan od njih je uspio pobjeći nakon što je ranjen i došao je do Samarre u srijedu navečer gdje je upoznao policijske službe sigurnosti o otmici.

Američki vojni izvor precizirao je da se otmica desila u sektoru u kojem je oboren helikopter "apache", kada su poginule dva pilota.

Zbog nesreće je glavna cesta bila presječena i autobus je morao krenuti sporednim putem na kojem se nalazila grupa pobunjenika. Naoružane osobe su tada odvojile policijske kandidate iz autobusa, dok su ostali putnici mogli nastaviti put.