Kina
0

Potraga za nestalim radioaktivnim materijalom

SRNA
Kineski zvaničnici tragaju za nestalom vagom u kojoj se nalazi smrtonosni radioaktivni materijal, javili su danas kineski državni mediji.

Utvrđeno je da je nestala vaga, koja je bila korištena za precizno mjerenje, nakon što su radnici započeli rastavljanje fabrike cementa u gradu Tongčuan u provinciji Šansi na sjeverozapadu Kine. Olovna kugla na vagi sadrži veoma opasan "kasijum-137".

Niko iz kancelarija lokalne vlade u provinciji Šansi nije bio dostupan za bilo kakav komentar.

U izvještaju se ne navodi koja količina "kasijuma-137" se vodi kao nestala, ali je objavljeno upozorenje da i najmanja količina može da ošteti ljudski nervni sistem, dok bi materijal u dodiru sa vodom mogao i eksplodirati.

Agencije za zaštitu okoline u provinciji Šansi i policija objavili su hitne naredbe za potragom radioaktivnog materijala, koji je možda zatrpan ispod 5 000 tona otpada iz fabrike.

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da su zvaničnici agencije za zaštitu okoline otkrili tragove radioaktivnosti "kasijuma-137" u jednoj čeličani u oblasti Fuping, ali da još nije poznato da li je u pitanju nestali materijal.

Čeličana je otupila 265 tona otpadnog metala od rastavljene fabrike cementa i većina je već rastopljena..