Svijet
1

Potraga za malezijskim avionom: Uočeni narandžasti predmeti su ribarska oprema

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Potraga za nestalim malezijskim avionom i dalje traje u južnom Indijskom okeanu, zapadno od australskog grada Pertha, a tragači se nadaju nastavku pogodnih vremenskih uvjeta.

Narandžasti plutajući predmeti snimljeni iz australskog aviona Orion3 najavljeni su kao "najoptimističniji trag", ali nakon njihove analize se ispostavilo da se radi o gomili ribarske opreme, što su potvrdili australski zvaničnici.

Dobri vremenski uvjeti tokom jučerašnjeg dana pomogli su tragačima da pretraže oko deset kvadratnih kilometara okeana, a nastavak dobrog vremena očekuje se i tokom dana.

Australski premijer Tony Abbott je kazao da će potraga za nestalim Boingom 777 biti nastavljena, ali da je nemoguće prognozirati kada bi on mogao biti pronađen.

Uporedo s tim, komandant američke mornarice Mark Matthews je kazao da je nastavljena i pomoću brodova na kojima se nalazi i uređaj za otkrivanje crne kutije.

Podsjećamo da je putnički avion Malaysia Airlinesu nestao 8. marta tokom leta na relaciji Kuala Lumpur - Peking. Avion je nestao iznad Južnokineskog mora, a u potragu za njim je uključeno nekoliko zemalja. Prilikom nestanka u avionu se nalazilo 227 putnika i 12 članova posade.