Francuska
0

Potraga za crnom kutijom Airbusa "Air Francea" bez rezultata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Međunarodna potraga za crnom kutijom iz aviona francuske kompanije Air France, koji se prošle godine srušio u blizini brazilske obale, za sada, nije dala rezultate, saopćili su u petak francuski zvaničnici.

Porodice 228 poginulih putnika još se nadaju da će crne kutije biti pronađene kako bi uzroci nesreće konačno mogli biti rasvijetljeni. Dosadašnja potraga za zapisima posljednjih trenutaka leta aviona Airbus A330 koštala je devet miliona eura.

Ministar saobraćaja Francuske Dominique Busero izjavio je da će zamoliti BEA-u, francusku agenciju koja se bavi istraživanjem avionskih nesreća, da nastavi potragu. Očekuje se da BEA 4. maja objavi novi izvještaj o rezultatima, prenosi Reuters.

U prošlogodišnjoj potrazi pronađeno je 50 tijela i dijelovi olupine aviona, ali sudbina crnih kutija i uzroci nesreće za sada ostaju pod velom misterije.

Avion, koji je letio na relaciji Rio de Janeiro-Pariz, pao je 1. juna prošle godine u Atlantski okean oko 1.100 kilometara sjeveroistočno od obale Brazila, pri čemu je poginulo svih 228 putnika i članova posade.