Velika Britanija
0

FOTO / Potpuno paralizovani čovjek trepnuo i ostao živ

Sarajevo-x.com
Britanac Richard Rudd iz Kidderminstera u Britaniji, kojeg je 23. oktobra 2009. godine udario automobil, nakon čega je ostao potpuno paralizovan i nijem, odlučio je nastaviti živjeti, piše "Daily Mail".

Nesreća se dogodila dok se Rudd vozio svojim motociklom pokraj benzinske pumpe sa koje je izašao automobil i udario ga. Od siline odarca, Rudd je odbačen nekoliko metara u daljinu i pretrpio je teške povrede mozga i kičme.

Na mjestu događaja mu je ustanovljena paraplegija. Nakon što je stigao u bolnicu, mogao je govoriti i pomicati ruke, ali je nedugo zatim doživio postoperativnu infekciju i pao u komu.

Prije nesreće je sa svojom porodicom pričao o prijatelju koji je bio u sličnoj situaciji u kojoj se i sam našao, te je rekao kako ne bi želio tako živjeti.

Porodica je zbog Richardovog stanja morala donijeti tešku odluku, jer su bili uvjereni da on ne želi živjeti zarobljen u svom nefunkcionalnom tijelu i biti priključen na aparate za održavanje života.

Baš kada se njegova porodica psihički pripremila da dozvoli doktorima da ugase aparate koji su ga održavali na životu, njegov doktor, specijalista David Menon, je primijetio da Richard komunicira treptanjem očima. Uprkos teškim povredama, bio je u stanju da treptajem oka odgovori na jednostavna pitanja.

Kada ga je doktor upitao da li želi nastaviti živjeti, Rudd je odgovorio potvrdno. Njegovu priču je objavio BBC u dokumentarnom filmu o pacijentima sa teškim povredama mozga.

Iako ne može govoriti i pomjerati ekstremitete, Richard može čuti, vidjeti i osjećati.

Njegov otac, koji se također zove Richard, je rekao kako je porodica bila uvjerena da Rudd ne bi želio živjeti na ovakav način, te je zbog toga morala donijeti odluku da se aparati ugase.

"Kada ste zdravi, lako vam je reći da bi ste željeli da vas isključe sa aparata za održavanje života ako biste došli u ovakvu situaciju, ali kada vam se to zaista i dogodi, stvari se mijenjaju", rekao je njegov otac.

On je dodao da mu je drago što je njegov sin sam donio odluku da nastavi živjeti, jer je njemu jako teško odlučiti o životu i smrti svoga djeteta.

Richard Rudd je otac dviju kćerki, Bathan (14) i Charlotte (18) a prije nekoliko godina se razveo od svoje supruge Cristine.

Rudd sada može pomicati glavu nekoliko centimetara u lijevu i desnu stranu, može se nasmijati i praviti grimase, ali je malo vjerovatno da će ikada moći živjeti bez priključenog respiratora.