Svijet
0

Potpredsjednik Kine demantuje da je bolestan

FENA
Xi Jinping
Xi Jinping
Potpredsjednik Kine Xi Jinping, za koga se očekuje da će postati novi lider vladajuće Komunističke partije i šef države, danas se prvi put pojavio u javnosti poslije dvije sedmice, pokušavajući da demantuje glasine o ozbiljnoj bolesti.

Xi nije viđen u javnosti od 1. septembra i otkazao je sastanke sa četiri strana zvaničnika, uključujući američku državnu sekretarku Hillary Clinton, što je doprinijelo spekulacijama o njegovoj navodnoj bolesti.

On je jutros stigao na Kineski poljoprivredni univerzitet u Pekingu povodom obilježavanja Nacionalnog dana popularizacije nauke, prenose agencije.

Na dvije fotografije koje je objavila Xinhua vidi se kako Xi govori jednoj grupi na univerzitetu. Slike su objavljene i na internetskoj stranici vlade, a prenijelo ih je nekoliko kineskih informativnih portala.

Njegovo nepojavljivanje u javnosti bez ikakvog objašnjenja došlo je u vrlo osjetljivom tenutku za Kinu koja se sprema za prenos vlasti na novu generaciju.

Očekuje se da će on naslijediti predsjednika Hua Jintaoa na čelu vladajuće Komunističke partije na ključnom kongresu koji treba da bude održan slijedećeg mjeseca, a da će u martu postati šef države.