Turska - Armenija
0

Potpisivanje sporazuma odgođeno u posljednjem trenutku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Historijski sporazum Turske i Armenije o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju granica odgođen je danas u posljednjem trenutku zbog protivljenja Armenije, rekao je portparol Stejt dipartmenta Jan Keli.

"Riječ je o prigovoru u posljednjem trenutku", rekao je Keli novinarima nakon što je odgođena ceremonija potpisivanja protokola između jermenskog ministra inostranih poslova Eduarda Nalbandijana i njegovog turskog kolege Ahmeta Davutoglua u Cirihu.

Keli je dodao da SAD pomažu da dvije strane nađu rješenje i da nije riječ o propalom susretu.

Agencija Rojters javila je da su se američki zvaničnici sastali sa armenijskim ministrom Nalbandijanom da pomognu da se riješe nesporazumi u vezi sa saopštenjima koja treba da se pričitaju na ovoj ceremoniji.

Nakon što je napustila ceremoniju američki državni sekretar Hilari Klinton vratila se u hotel u Cirihu kako bi se američki zvaničnici mogli sastati sa Nalbandijanom. Armenijska delegacija nije krenula prema mjestu održavanja ceremonije.

Sporazum dvije zemlje naišao je na veliko neodobravanje nacionalista na obje strane, kao i od armenijske dijaspore koja insistira da Turska prizna kao genocid ubistva od oko 1,5 miliona Armenaca od strane režima Otomanskog carstva u vrijeme Prvg svjetskog rata.

Stejt dipartment ispravio je prethodno saopštenje u kome je naveo da se državni sekretar Hilari Klinton sastaje sa Nabaldijanom.