U srijedu
0

Potpisivanje Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku

FENA
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković bit će u srijedu u Bruxellesu na potpisivanju Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku.

Nakon što je glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu poslao pismo kojemu je priložen Raspored za dovršenje reforma u kojem potvrđuje spremnost Hrvatske da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, ministar Jandroković pozvan je na sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu 9. srpnja.

Na sastanku će stalni predstavnici zemalja članica NATO-a, u nazočnosti hrvatskih i albanskih predstavnika, potpisati protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku i Albaniju, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova RH, prenosi Hina.

Hrvatska će od tada sudjelovati u radu Sjevernoatlantskog vijeća te ostalih tijela Saveza.

Nakon što je na summitu u Bukureštu službeno pozvana u NATO, Hrvatska je uspješno okončala dva kruga pristupnih pregovora na kojima je izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja.

Protokol o proširenju proći će postupak ratifikacije u nacionalnim parlamentima zemalja članica NATO-a.

Nakon ratifikacije Hrvatska će na poziv glavnog tajnika postati punopravnom članicom Saveza i već na idućem summitu NATO-a, u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu, Hrvatska bi mogla sudjelovati kao jedna od država članica Saveza.