Svijet
10

Potonuo ruski ribarski brod: 54 mornara poginula, za 15 se još traga

Klix.ba
Ruski ribarski brod sa 132 mornara potonuo je u blizini poluotoka Kamčatka. Prema do sada potvrđenim informacijama, u potonuću su smrtno stradala 54 mornara, javlja BBC.

Do sada su spašene 63 osobe koje većinom pate od hipotermije. Na brodu Dalnij Vostok bilo je 78 Rusa, a ostali mornari su iz Latvije, Ukrajine, Mijanmara i Vanuate. Brod je potonuo u Ohotskom moru, 330 kilometara zapadno od Kurtogorovskog u 6:30 sati po lokalnom vremenu.

"Spašavanje mornara je u toku, tragamo za još 15 ljudi. Trenutno ne znamo šta je bio uzrok tragedije", rekao je Viktor Klepikov, kapetan za koordinaciju operacija spašavanja u Kamčatki.

Jedna od teorija jeste da je led probušio brod, navode ruske hitne službe. Voda je poplavila odjel s motorima i brod je počeo tonuti. Sve je trajalo 15 minuta. No, ruska novinska agencija Tass objavila je kako je brod potonuo jer je mreža bila teška 100 tona.

Sergej Khabarov je kazao da su sigurnosna pravila u vezi s količinom tereta prekršena u ovom slučaju, odnosno brod je nosio više treta nego što je dozvoljeno. Brod nije poslao poziv u pomoć prije potonuća.

U akciji spašavanja učestvuje 20-ak brodova i spasilački helikopter koji traži preživjele u ledenim vodama u kojima temperatura često bude i ispod nule. Pretpostavlja se da se 15 nestalih osoba još nalazi u brodu.