Svijet
0

Potomci američkih robova podigli tužbu i traže milionsku odštetu

Sarajevo-x.com
Advokati potomaka američkih robova podigli su optužbu protiv 17 američkih osiguravajućih društava i banaka od kojih traže da plate svoj dio za učestvovanje u trgovini robljem.

Advokati tvrde da su prethodnici u kompanijama izdali zajmove vlasnicima robova i, u nekim slučajevima, osiguravali i transportovali robove, a sve to radi ostvarivanja profita koji im je i osigurao današnji poslovni uspjeh.

Advokati odbrane tvrde da je optužba potpuno neutemeljena jer kompanije nisu učinile ništa nažao današnjim potomcima američkih robova. Suci su se i složili sa odbranom rekavši da za istragu ponašanja i akcija tuženih kompanija nije potrebno 100 godina i da mnogi drugi ljudi čiji su preci bili bogati u 19. stoljeću danas žive u siromaštvu.

Slučaj se sada nalazi na apelacionom sudu, nakon što je odbijen od strane federalnog suca. Ukoliko advokati današnjih potomaka robova dobiju slučaj, kompanije će morati obračunati prihod zarađen od poslova sa robovima i isplatiti im taj iznos, za koji advokati optužbe tvrde da po današnjoj "tržišnjoj vrijednosti" iznosi 850 miliona dolara. Novac bi se dao u korist fonda za rješavanje problema u crnačkim zajednicama.