Svijet
19

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beču postaje eko elektrana

FENA
U Beču je postavljen kamen temeljac za najveći ekološki projekat, glavno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ''ebswien hauptkläranlage'' koje će se od 2020. godine samostalno snabdjevati obnovljivom energijom.

Beč tim projektom uvodi nove internacionalne standarde u ovoj oblasti.

Postrojenja za prečišćavanje su jedan od najvećih komunalnih potrošača energije, a bečko postrojenje iziskuje jedan posto ukupne bečke potrošnje struje za prečišćavanje otpadnih voda.

Efikasnim korištenjem energije sadržane u mulju bečko postrojenje će od 2020. godine iz obnovljivog energenta pročišćenog gasa moći samostalno proizvoditi struju.

Postrojenje će postati eko elektrana što će se pozitivno odraziti na klimatski bilans jer bi emisija CO2 ekvivalenata od 2020. godine opala za 40.000 tona godišnje.

Ukupni troškovi za ovaj projekat pod nazivom ''E_OS'' iznosit će 250 miliona eura.

Bečko postrojenje je ovaj inovativni projekat razvilo u saradnji sa Institutom za kvalitet voda Tehničkog univerziteta Beč.

Realizacija projekta predstavlja logistički izazov jer će se odvijati pri punom pogonu postrojenja, dok je kvalitet prečišćavanja otpadnih voda u svako vrijeme zagarantovan.

Stoga je rok za završetak projekta više od pet godina, saopćio je Kontakt biro Grada Beča za BiH.