Dmitrij Medvedev
0

"Postoje ubistva s političkim karakterom"

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je u nedjelju da u njegovoj zemlji postoje ubistva s političkim karakterom, nakon niza nerazjašnjenih ubistava, posebno novinara.

"Nažalost, novinari su, kao i drugi građani, izloženi kriminalnim aktivnostima", izjavio je Medvedev za BBC, a transkript intevjua je objavljen na internetskoj stranici Kremlja.

"Ne vjerujem da se u svim slučajevima radi o političkim akcijama, ali u nekim slučajevima ima možda politčke osvete", dodao je on.

Ubistvo ruske novinarke Anne Politkovskaje 2006. godine, koja je radila za Novaju Gazetu i jedna je od rijetkih koja je nastavila da pokriva rat u Čečeniji, još ni nakon tri mjeseca suđenja nije razjašnjeno.

U januaru, advokat Stanislav Markelov i novinarka Anastassia Baburova koja je radila za Novaju gazetu ubijeni su u centru Moskve.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo što postoji Novaja gazeta, jedan od rijetkih medija u Rusiji koji otvoreno kritizira Kremlj i obećao je da će dati intervju ovim novinama.

Ruska opozicija je izrazila nadu da Medvedevljevo predsjedavanje može donijeti promjene, nakon osam godina pod Vladimirom Putinom koje su obilježene kritikama međunarodne zajednice na račun poštivanja ljudskih prava u Rusiji.