Sad - Indija
0

Postignut sporazum o saradnji na planu odbrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države postigle su sporazum s Indijom o saradnji na planu odbrane, vrijedan više milijardi dolara.

Bit će povećana količina naoružanja koje Amerika prodaje Indiji, a unaprijedit će se i saradnja u oblasti nuklearne tehnologije.

Na konferenciji za novinare u New Delhiju, šef indijske diplomatije S.M. Krishna je rekao da će biti sklopljen i poseban sporazum kako bi se osiguralo da Indija osjetljive podatke o američkom oružju ne prosljeđuje drugim zemljama, prenose u utorak agencije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je činjenicu da su indijske vlasti odredile lokacije na kojima će dvije američke kompanije izgraditi nuklearne elektrane.

Pretpostavlja se da će Indija u narednih pet godina izdvojiti više od 30 milijardi dolara za obnovu svog naoružanja. Indijski arsenal uglavnom potiče još iz sovjetskog perioda.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i šef indijske diplomatije S.M. Krishna u ponedjeljak su u New Delhiju potpisali tri sporazuma o saradnji u oblastima odbrambene i tehnologije i nuklearne tehnike, što je otvorilo put za saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane i nauke i tehnologije.