Za period 2014.-2020.
0

Postignut okvirni dogovor o budžetu Evropske unije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici Evropske unije (EU), nakon teških pregovora koji su trajali cijelu noć, u petak su uspjeli postići okvirni dogovor o višegodišnjem budžetu EU-a za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020., javlja agencija Reuters pozivajući se na dužnosnike EU-a.

"Prilično smo uvjereni da imamo okvir za sporazum", izjavio je jedan dužnosnik Unije zahtijevajući da ostane anoniman.

"Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti gotovo danas", dodao je. Po tom izvoru, dogovoreno je da će Unija gornji limit na budžetsku potrošnju u navedenom razdoblju postaviti na 960 milijardi eura. To je manje od iznosa koji je tražila Evropska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 biliona eura, što je pet posto više u odnosu na postojeće sedmogodišnje razdoblje, da bi potom bio smanjen na 973 milijarde, piše BBC.

Samit EU-a posvećen višegodišnjem budžetskom okviru EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. počeo je u četvrtak navečer s više od pet i po sati zakašnjenja.

U razgovorima o višegodišnjem budžetskom okviru, zemlje članice tradicionalno su podijeljene u dvije grupe - one koje u evropski budžet uplaćuju više nego što dobiju i one koje dobiju više nego što daju.

Prva grupa, koja se neformalno naziva "prijatelji boljeg trošenja", a neki ih nazivaju i "klub škrtaca", traži da u vremenima štednje i budžetskih rezova ni evropski budžet ne može biti iznimka. Druga grupa, "prijatelji kohezije", u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u budžetu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se finansiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromašnih regija u Uniji.

Svaka od 27 zemalja članica Unije na budžet ima pravo veta što pregovore čini izrazito teškima.

BBC javlja kako se britanski premijer David Cameron na početku pregovora postavio posebno tvrdo i rekao da sporazuma neće biti ukoliko ne dođe do dodatnih rezanja troškova u odnosu na prijedlog Komisije.

S druge strane, predvodnik protivnika rezanja budžeta je francuski predsjednik Francois Hollande. Reuters javlja da su na britansku stranu stali Danska, Holandija i Švedska, a na francusku Italija, Španija i Poljska. Njemačka je ostala u sredini.