Svijet
19

Postignut dogovor o reformama koje je Velika Britanija tražila kako bi ostala u EU

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izjavio da je postignut dogovor o reformama koje je Velika Britanija tražila kako bi ostala u Evropskoj uniji (EU).

Tusk je na Twitteru napisao kako je dogovor postignut na samitu u Briselu.

"Dogovor je postignut. Sve zemlje članice su podržale kompromis kojim će se Velika Britanija zadržati u Evropskoj uniji (EU)", naveo je Tusk na Twitteru.

Nisu navedeni detalji o dogovoru koji su zemlje članice EU-a postigle sa Velikom Britanijom.

Inače, u Briselu je od jučer trajao samit EU-a na kojem su čelnici zemalja EU-a razgovarali sa britanskim premijerom Davidom Cameronom o reformama koje je tražio zvanični London.

Podsjećamo, britanski premijer i članovi njegove Vlade ranije su iznijeli četiri osnovna uslova za ostanak u EU. Prema ovim uslovima, London je tražio da Velika Britanija bude van bilo kakvih mjera u cilju formiranja evropske superdržave. To znači isključenje Londona iz osnovnog principa EU o "sve bližoj uniji". Također, tražili su da se Brisel "eksplicitno izjasni" da euro nije zvanična valuta EU i da Evropa ostane "multivalutna unija". Kao treći uslov Londona, tražio se sistem "crvenog kartona" u cilju vraćanja ovlaštenja sa Brisela u Veliku Britaniju. I kao posljednji uslov, London je tražio novu strukturu za samu EU.