Svijet
0

Postignut dogovor između Ukrajine i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajina je prihvatila inicijativu Evropske unije o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, što je povećalo nade u mogući kraj embarga Kremlja na isporuku energije Evropi.

Ukrajinska premijerka Yulia Tymoshenko potpisala je sporazum rano ujutro u nedjelju, objavila je novinska agencija Interfax.

Češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, doputovao je u Ukrajinu u subotu navečer kako bi pokušao pridobiti Kijev da potpiše sporazum u cilju prekida ruskog embarga isporuke prirodnog gasa Evropi.

Ruski premijer Vladimir Putin i Topolanek potpisali su u subotu poslijepodne sporazum o razmještanju evropskih promatrača na teren radi nadzora volumena ruskog prirodnog gasa koji ide preko Ukrajine.

Rusija će nastaviti isporuku gasa Evropi preko ukrajinskih gasovoda kada evropski promatrači budu razmješteni kako bi mogli spriječiti ukrajinsku 'krađu gasa', kazao je Putin. Sporazum će ostaviti otvorenim glavno pitanje rusko-ukrajinskog gasnog spora -nedostatak ugovora o isporukama prirodnog gasa između Rusije i Ukrajine za 2009.

Sukob između Kijeva i Kremlja oko uvjeta ugovora krajem 2008. eskalirao je u potpuni prekid isporuka gasa Rusije preko ukrajinske mreže gasovoda, uključujući isporuka gasa rezerviranog za evropske potrošače. Evropa kupuje otprilike četvrtinu potrebnog prirodnog gasa od Rusije, od čega se 80 posto isporučuje preko ukrajinskih gasovoda.