Znak dobre volje
0

Postavljen krst na drevnoj armenskoj crkvi na jugu Turske

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na vrhu drevne armense crkve na istoku Turske, u kojoj je nedavno održano bogosluženje, danas je postavljen krst što predstavlja znak dobre volje Ankare prema Jerevanu, javila je novinska agencija Anadolija.

Na bogosluženju 19. septembra u crkvi Svetog krsta u provinciji Van okupilo se oko 1.000 vjernika, ali je cijeli skup bojkotovala Armenska apostolska crkva jer turske vlasti nisu postavile krst na vrh građevine.

Turski zvaničnici rekli su tada da krst nije postavljen zbog birokratske procedure koja je neophodna kada se radi o bilo kojem istorijskom spomeniku.

Radnici su danas postavili željezni krst visine dva metra, težine oko 110 kilograma na vrhu kupole, nakon blagoslova sveštenstva armenske patrijaršije u Istanbulu, duhovnog centra male jermenske zajednice u Turskoj, koja broji oko 70.000 ljudi.

Nedavna služba u ovoj crkvi iz 10. vijeka je prva nakon 95 godina, odnosno nakon masakra i deportacije Armena u vrijeme Prvog svjetskog rata, što je uveliko smanjilo broj Armena u Otomanskom carstvu.

Stotine Turaka došlo je u petak na molitvu u drevnu armensku Sabornu crkvu u susjednoj provinciji Kars, na poziv jedne nacionalističke partije, što je protumačeno kao odgovor na bogosluženje 19. septembra.

Tursko-armenski odnosi "zatrovani" su krvavom prošlosti. Armeni kažu da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u sistematskoj kampanji istrebljenja između 1915. i 1817. godine, što Turska kategorično odbacuje.