Svijet
0

Posrednik UN-a sastao se Aung Suu Kyi i predstavnicima vojne hunte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema izvještajima iz Mianmara, vojna vlada dozvolila je specijalnom izaslaniku Ibrahimu Gambariju da se sretne s liderkom opozicije Aung San Suu Kyi, koja je u kućnom pritvoru.

Do sastanka koji je, kako se navodi, trajao nešto preko sat vremena, došlo je u Rangunu, nakon što se Gambari, inače bivši ministar vanjskih poslova Nigerije, vratio iz nove huntine prestonice Naypyitawa, gdje se sastao s burmanskim vojnim rukovodstvom.

Vojno prisustvo je pojačano u ulici gdje živi Suu Kyi, kao i u cijelom Rangunu.

U gradu je postavljeno još više kontrolnih punktova i policija pretražuje sva vozila u potrazi za opremom za snimanje.

Snage bezbjednosti su tokom noći izvršile veći broj hapšenja.

Japanski izaslanik treba danas da doputuje u Mianmar kako bi ispitao okolnosti pogibije japanskog novinara tokom demonstracija u četvrtak.

Gambari je doputovao u Burmu u subotu, u pokušaju da ubjedi vojne vlasti da prestanu s nasilnim suzbijanjem prodemokratskih demonstracija u zemlji.

Još prije njegovog dolaska, stotine demonstranata ponovo je izašlo na ulice Ranguna, uprkos brojnom prisustvu vojske i policije. Snage bezbjednosti su potom rasturile demonstracije uz pomoć palica.

BBC je saznao da je u subotu došlo do protesta u još nekoliko gradova, uključujući Pakoku, gdje je, prema navodima očevidaca, više stotina budističkih monaha predvodilo protestni marš kojem se pridružilo više hiljada građana.

Informacije koje dolaze iz Mianmara su nepotpune, jer su ponovo prekinute telefonske i internet veze.

Britanski ambasador u Mianmaru tvrdi da je vojno prirustvo u Rangunu jako i zastrašujuće i da je vidio kako snage bezbjednosti premlaćuju demonstrante.

Državni mediji su nešto ranije javili da su u zemlji ponovo uspostavljeni red i mir.

Svjetski program za hranu UN apelovao je na vlasti u Mianmaru da ukinu restrikcije na dopremanje pomoći u hrani za pola miliona ljudi u najsiromašnijim dijelovima zemlje.

Ova organizacija tvrdi da je vojska, blokadama na putevima, potpuno onemogućila distribuciju hrane iz njenog skladišta u gradu Mandalaju, kao i da su isporuke hrane iz luke Sitve namjerno usporene.

Oko trećine mianmarske djece pati od hronične neuhranjenosti