Španija
0

Posmrtni ostaci diktaktora Franca će biti izmješteni

FENA
Francisco Franco
Francisco Franco
Posmrtni ostaci španskog diktatora Francisca Franca trebalo bi da budu ekshumirani iz mauzoleja u blizini Madrida i sahranjeni na drugom mjestu, predložila je u utorak vladina komisija.

Kako prenosi France Presse, Franco je prije 36 godina sahranjen u bazilici koja je dio spomenika nazvanog "Dolina palih" u kome su sahranjene desetine hiljada žrtava španskog građanskog rata.

Porodice onih koji su ubijeni u ratu koji je trajao od 1936. do 1939. godine smatraju da čovjek koji je 40 godina vladao kao fašistički diktator ne bi trebalo da leži u istom mauzoleju kao i žrtve rata koji ga je doveo na vlast.

Komisija stručnjaka koje je postavila odlazeća socijalistička vlada predložila je da se njegovi ostaci iskopaju i "premjeste na mjesto koje odredi porodica ili koje se ocijeni kao dostojnije ili bolje".

Francova porodica rekla je da se protivi seljenju tijela.

Podzemni kompleks grobnica u "Dolini palih" izgrađen je po Francovom naređenju u periodu između 1940. i 1958. godine unutar planinskog obronka. Njega su sagradili politički zatvorenici.

Franco je tamo sahranjen poslije smrti 1975. godine pored nacionaliste Josea Antonija Prima de Rivere koji je ubijen u ratu. Stručnjaci smatraju da je u masovnim grobnicama sahranjeno više od 33.847 osoba kako Francovih pristalica tako i republikanaca koji su se borili protiv njih u građanskom ratu.

Član komisije Virgilio Zapatero rekao je, predstavljajući izvještaj, da stručnjaci predlažu adaptaciju mjesta u neutralni historijski memorijalni centar posvećen svim ubijenim bez obzira kojoj su strani pripadali.

"Španci imaju prava na detaljne informacije o tome šta se dogodilo", rekao je on.

"Uklanjanje ostataka iz bazilike zahtijeva odobrenje crkve a predložene promjene moraju da dobiju odobrenje parlamenta", dodao je Zapatero i rekao da je izvještaj objavljen poslije opštih izbora zbog političke osjetljivosti.

Na izborima 20. novembra desničarska Narodna partija osvojila je većinu mjesta u parlamentu i do sada nije pokazala nikakve namjere da premjesti Frankove ostatke.

Odlazeća socijalistička vlada je 2007. godine donijela ukaz kojim se zabranjuju politička okupljanja na mjestu na kome se nalazi 150 metara visok krst koji se vidi kilometrima unaokolo.

Zapatero je rekao da Francovo prisustvo "iskrivljuje originalno značenje spomenika" budući da je on jedina osoba sahranjena tamo koji nije umro za vrijeme građanskog rata.

Što se tiče ostataka Rivere koji je osnovao desničarski pokret Falanga tokom 30-ih, komisija je predložila da njegovi ostaci ostanu gdje jesu.

Stručnjaci su predložili i da se iz "Doline palih" uklone sve ideološke i političke konotacije i da se memorijal fokusira samo na moralno očuvanje sjećanja.