Hansjörg Haber
0

"Posmatrači EU-a nemaju pristup Južnoj Osetiji"

FENA
Šef evropske posmatračke misije u Gruziji Hansjörg Haber izjavio je u četvrtak kako bi bilo nerealno očekivati da Rusi uskoro dozvole evropskim posmatračima pristup u otcijepljenu gruzijsku autonomiju Južnu Osetiju.

"Mi smo civilna, nenaoružana posmatračka misija i možemo ići samo tamo gdje nam dozvole", izjavio je Haber u intervjuu Reutersu.

Njemački diplomat je kazao da će posmatrači pokušati sarađivati s policijom iz Južne Osetije kako bi granica koja de facto postoji bila "propustljivija" za trgovinu te da posreduju između policija dviju strana.

Haber je mađutim dodao da rusko "priznanje nezavisnosti dviju otcijepljenih gruzijskih autonomije znači da nam najverovatnije neće biti omogućeno patrolirati Južnom Osetijom i Abhazijom".

Više od 200 posmatrača EU-a ušlo je u srijedu u ruske tampon zone uz otcijepljene gruzijske autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju.

Upućivanje misije EU-a u Gruziju, kao i povlačenje ruskih trupa iz tampon zone do 10. oktobra, predviđeni su sporazumom do koga je došlo uz posredstvo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i kojim je završen petodnevni sukob u Gruziji u augustu ove godine.

Ova Haberova izjava će vjerovatno razočarati gruzijske vlasti koje od evropskih mirovnjaka očekuju da patroliraju cijelom teritorijom Gruzije, uključujući i otcijepljene autonomije Južnu Osetiju i Abhaziju, čiju je nezavisnost Moskva priznala, navodi Reuters.