Svijet
0

Posljednji susret Abbasa i Olmerta prije skupa u Annapolisu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas trebalo bi da se sastanu u ponedjeljak u Jerusalemu, prije međunarodnog skupa o Bliskom istoku koji će se krajem mjeseca održati u SAD-u, izjavio je jedan izraelski zvaničnik.

"Mahmud Abbas i "hud Olmert sastat će se ovog poslijepodneva u Jerusalemu posljednji put prije skupa u Annapolisu koji će obilježiti obnavljanje pregovora radi trajnog rješavanja izraelsko-palestinskog konflikta", izjavila je agenciji AFP Miri Eisin, glasnogovornica Ehuda Olmerta.

"Oni će ponovo pokušati da rade na zajedničkoj deklaraciji prije ovog skupa, ali je najvažnije obnavljanje mirovnih pregovora koji su zamrznuti prije sedam godina", kazala je ona.

Miri Eisin je, također, izjavila kako su stručnjaci obiju strana uzalud ponovo pokušali u noći s nedjelje na ponedjeljak da sastave zajedničku deklaraciju koja bi poslužila kao osnov budućih mirovnih razgovora u Annapolisu, u državi Maryland, blizu Washingtona.

Abbas i Olmert su se već sedam puta sastali, ali nisu uspjeli da se dogovore o pisanom dokumentu.

Izrealski mediji su u ponedjeljak objavili kako postoji mogućnost da obje strane prezentiraju svoje stavove u Annapolisu u odvojenim dokumentima. Kako je javio državni radio, Abbas i Olmert bi mogli da u ponedjeljak razmotre kompromisnu formulu kako je to sugerirao SAD.