Svijet
5

"Posljednji diktator u Evropi": Lukašenko ostaje predsjednik Bjelorusije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Aleksandar Lukašenko osvojio je peti mandat za predsjednika Bjelorusije na nedjeljnjim izborima.

Kada je Lukašenko potvrđen za predsjednika Bjelorusije prije pet godina u toj zemlji su organizirani masovni protesti, a neke od vodećih ličnosti opozicije su završile u zatvoru. Ipak, podrška 20-godišnjem režimu Lukašenka raste nakon što je u jeku ekonomske krize ojačao ekonomiju, a značajna je i njegova uloga u mirovnim pregovorima koji su vođeni između Rusije i Ukrajine.

Američka državna sekretarka Condoleezza Rice 2005. godine opisala je Lukašenkovu vlast kao "posljednju diktaturu u Evropi". Bjelorusija je pod velikom pažnjom zapadnih sila zbog navodnog kršenja ljudskih prava, zatvaranja političkih disidenata i drugih nepravilnosti. Zbog toga su Bjelorusiji uvedene i određene ekonomske sankcije.

Ipak, najnoviji potezi Lukašenka, među kojim je i pomilovanje određenih opozicionih političara, ukazuju na novi politički pravac kojim Lukašenko pokušava poboljšati odnose sa zapadnim zemljama.

"Mi smo uradili sve što je zapad zahtijevao prije izbora. Lopta je sada kod njih", rekao je Lukašenko.

Prema podacima Centralne izborne komisije Lukašenko je osvojio 83,5 posto glasova. Blizu 6,5 posto glasača nije glasalo ni za jednog kandidata.

Pretpostavlja se da bi u naredna četiri mjeseca Evropska unija mogla ukinuti sankcije koje su ranije nametnute Bjelorusiji.

Lukašenko se na poziciji predsjednika Bjelorusije nalazi od 1994. godine.