Svijet
0

Posljednje riječi pilota nestalog aviona bile su "U redu, laku noć"

Klix.ba
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Posljednje snimljene riječi koje je izgovorio pilot aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH370 nisu odavale da se s avionom dešava bilo šta nepredviđeno. Kratko poslije toga letjelica je nestala s radara.

Kontroler aviosaobraćaja kazao je pilotu: "Moramo vas prebaciti na Ho Chi Minh City", na šta je pilot odgovorio: "U redu, laku noć".

Avion nikad nije uspostavio kontakt sa kontrolorima u tom gradu.

Boeing 777 ni nakon šest dana nakon prekida kontakta nije pronađen, te se pretpostavlja da su svi putnici i članovi posade, njih 239, mrtvi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Današnji Wall Street Journal piše da su američki istražioci utvrdili kako je ovaj avion u zraku ostao četiri sata nakon posljednje potvrđene lokacije. Moguće je da je avion preletio još nekoliko stotina kilometara pod uslovima koji još nisu razjašnjeni.

Malezijske vlasti još uvijek nisu sigurne u kojem okeanu da tragaju za avionom, koji je nestao nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Indijsko Ministarstvo odbrane danas je naredilo upotrebu brodova, aviona i helikoptera sa udaljenih ostrva Andaman i Nikobar u potrazi za avionom, a kineski premijer obećao je da će potraga biti nastavljena "sve dok postoji iskra nade".