The Independent
0

Posljednja prilika SAD-a i Rusije za novi početak

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski dnevni listovi najviše pažnje u redakcijskim komentarima u ponedjeljak posvećuju susretu Baracka Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Dok The Times smatra da Obama radi bržeg otopljavanja odnosa između dvije zemlje nipošto ne bi smio pristati na bilo kakva uslovljavanja Moskve u pogledu daljnjeg širenja NATO-a na istok, The Independent piše da američki predsjednik mora iskoristiti susret s Medvedovom za "novi početak" u odnosima dvije velike sile.

Ističući da Sjedinjene Države i Rusija imaju mnogo više zajedničkoga nego što bi se dalo zaključiti iz retorike njihovih vodećih političara, Independent ocjenjuje da bi Obamina dvodnevna posjeta Moskvi mogla biti posljednja prilika da se odnosi dviju zemalja obnove i postanu produktivniji i kvalitetniji.

Kosovo, Iran, rat na Kavkazu i proširenje NATO-a samo su neka od pitanja koja su doprinosila eskalaciji tenzija između SAD-a i Rusije tokom godina vladavine Georgea W. Busha, navodi Independent; Amerika je, recimo, teško porazila ruskog saveznika na Balkanu, Srbiju, time što je priznala nezavisnost Kosova.

Potom je Zapad krenuo u bržu integraciju Srbije u EU i time dodatno utjecao na zahlađenje odnosa SAD-a s Moskvom, jer bi približavanje Srbije zapadnim zemljama moglo rezultirati smanjenim utjecajem Rusije na Balkanu.

Predsjednik Obama stoga mora "dobro uraditi domaći zadatak" kako bi zadobio povjerenje i poštovanje Kremlja, u kome bivši predsjednik i sadašnji premijer Rusije Vladimir Putin i dalje vuče sve konce, navodi list.

Razloga za optimizam ima, smatra Independent – i Rusiju i SAD brine eskalacija islamskog ekstremizma. Pored toga, na primjeru sporog međunarodnog priznanja Kosova se pokazalo da kada Moskva odluči na bilo koji način "zakomplikovati život" zapadnim zemljama, ona je to obično i u stanju učiniti.

Obama stoga ima sreće što su mu vrata Kremlja, za sada, iako nisu još uvijek širom otvorena, ipak donekle odškrinuta, piše ovaj list.