Kambodža
0

Posljednja liderka Crvenih kmera optužena za genocid

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posljednja od bivših vođa Crvenih Kmera suočenih sa suđenjem zbog navodnih zločina počinjenih prije tri decenije u ponedjeljak je optužena za genocid. Ieng Thgirith, ministrica za socijalna pitanja ultrakomunističkog režima i supruga još jednog optuženika, Ienga Saryja, ranije je bila optužena za zločine protiv čovječnosti.
  • Osim toga, ona će se pojaviti pred tribunalom stvorenim uz podršku UN-a po optužbama za ratne zločine, ubistva, mučenja i progon na vjerskoj osnovi, saopćio je sudski portparol Reach Sambath, prenosi AP.

Tribunal traži pravdu za oko 1,7 miliona osoba ubijenih u egzekucijama ili umrlih od pretjeranog rada, bolesti i pothranjenosti kao rezultat politike grupe tokom njene vladavine od 1975. do 1979. godine.

Tribunal je prošle sedmice optužio trojicu bivših vođa Crvenih Kmera za genocid bivšeg šefa države Khieu Samphana, vodećeg ideologa grupa Nuon Cheu i bivšeg ministra vanjskih poslova Ieng Saryja.

Sva trojica također se suočavaju s optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kao i za masovna ubistva i mučenja.

Tribunal je ove godine sudio svom prvom optuženiku, zatvorskom zapovjedniku Kaing Guek Eavu, pod optužbama za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, ubvistva i mučenja.

Kaing Guek Eav, također poznat kao Duch upravljao je zatvorom S-21 u Phnom Penhu, u kojem je mučeno do 16.000 osoba i odvedeno na egzekucije. Presuda se očekuje u idućoj godini, i on se suočava s doživotnom robijom ako bude proglašen krivim.

Kambodža nema smrtnu kaznu.