Svijet
17

Posljednja debata Clinton i Trumpa: Bez rukovanja, s uvredama i oštrim zaključcima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hillary Clinton i Donald Trump sinoć su u Las Vegasu imali posljednju debatu uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je kulminirala žestokom razmjenom optužbi, prenosi BBC. Hillary i Trump se nisu rukovali, a republikanski kandidat je odbio odgovoriti na pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora.

Njih dvoje se nisu rukovali ni prije ni poslije političkog "obračuna", što je utjecalo na dalji tok debate koju su obilježili visoki tonovi i konstantno upadanje u riječ.

"Reći ću vam kada dođe vrijeme za to", rekao je Trump odgovarajući na pitanje moderatora Chrisa Wallacea da li će priznati rezultate izbora, a Hillary je nazvao odvratnom ženom.

Tokom debate provlačilo se i ime predsjednika Rusije Vladimira Putina, a Clinton je rekla da Putin želi da Trump bude izabran jer hoće marionetu za američkog predsjednika.

"Ti si marioneta", uzvratio joj je Trump ističući da je Putin nadmudrio i nadigrao bivšu državnu sekretarku.

Trump i Clinton su suprotstavili stavove i u vezi sa nizom unutrašnjo-političkih pitanja kao što su abortus i pravo na nošenje oružja, a posebno je oštra debata bila u vezi s ilegalnim migrantima i planom meksičkog predsjednika o dizanju zida.

Ankete pokazuju da Trump gubi na ključnim mjestima nakon spornih seksualnih izjava o ženama. Izbori u SAD-u bit će održani 8. novembra.