Svijet
0

Posljedice rata: Sirijska djeca boluju od PTSP-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rat u Siriji i dalje uzima danak. Mnoga od djece pate zbog trauma i od mentalnih bolesti, upozoravaju zdravstveni radnici.

Al Jazeera je objavila priču o nekima od njih koji žive u izbjegličkom kampu Al Zaatri u Jordanu. Trinaestogodišnji Ahmad Pati od teškog poremećaja izazvanog posttraumatskim stresom, jer je svjedočio ratu u Siriji. Sada mora na individualna savjetovanja kod psihologa kako bi izliječio agresivno ponašanje i prekomjerni bijes.

Otac mu je ranjen pred očima u Deraai, nakon čega je preminuo u bolnici. I kao da to nije bilo dovoljno, majka mu boluje od raka desni.

"Nekada sam bio tako bijesan. Od psihologa sam naučio kako da dišem duboko, i tiho, s poštovanjem, pustim ljutnju. Naučila me je mnogim stvarima", priča Ahmad.

Oni sa lakšim poremećajima odlaze na sastanke grupne podrške kod psihologa.

"Na ovim sesijama učimo kako da se ne uzrujavamo previše i kako da postanemo elastičniji da bismo lakše prebrodili teška vremena. Mnogo smo naučili. Imam osećaj kao da razgovaram sa sestrama. Više volim da podelim osećanja sa strancima nego sa ljudima koje poznajem", otkriva Mariam.

Psiholozi kažu kako je za djecu koja se liječe, od suštinske važnosti da izraze svoja osjećanja. Grupa djece naslikala je mural kao ilustraciju onoga kroz šta su prošli.

Prikazane su hronološke sekvence nasilja, ubistava, bježanja i borbe u novom okruženju izbjegličkog kampa.

Humanitarne agencije navode da oružani sukobi često izazivaju ratnu traumu kod djece i mijenjaju način na koji ona posmatraju sebe i svijet.

Sva djeca koja ovde dobijaju pomoć psihologa, imaju kliničku dijagnozu koja pokazuje da pate od bijesa, depresije ili agresivnog ponašanja.

Anksioznost i posttraumatski stres najčešće su poteškoće ove djece. Ali nije ih uvijek lako uočiti.

Esraa Abed, psiholog, objašnjava: "Neka mentalna oboljenja imaju manje vidljive simptome. Nasilno i agresivno ponašanje nekog dječaka se jasno vidi, ali tiha djevojčica koja se ponaša normalno i sjedi sama možda pati od teške depresije."

Ahmadu savjetovanje pomaže da kontroliše svoju narav i agresivno ponašanje. Ali rat ne traumatizuje samo djecu.

Čekaonica ove klinike za mentalne bolesti puna je odraslih. To je dokaz da je rat naudio Sirijcima svih uzrasta, izvještava Al Jazeera.