Svijet
181

Posljedice Brexita: Engleski neće više biti radni jezik u tijelima EU?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Engleski jezik, koji je bio radni u institucijama EU, možda više neće biti zvanični jezik EU nakon što Britanija izađe iz članstva evropskog bloka, rekla je danas predsjedavajuća Komiteta za ustavna pitanja u Evropskom parlamentu Danuta Hübner.

Analitičari ističu da će simbolični potez dodatno umanjiti uticaj Londona na kontinentu.

"Engleski jezik je bio zvaničan jer je članica bila Britanija. Ako u članstvu nemamo Britaniju, onda nemamo ni engleski jezik", naglasila je Danuta Hübner.

Prema njenim riječima, engleski bi mogao ostati radni jezik, ali o tome saglasnost moraju dati sve članice EU.

Ona je sugerisala da pravila mogu da se izmijene i da zemlje imaju više od jednog zvaničnog jezika.

Francuski jezik je bio najdominantniji u institucijama EU do devedesetih godina prošlog vijeka, kada je ulaskom Švedske, Finske i Austrije narušena ta ravnoteža, što je dodatno ojačano ulaskom centralnih i istočno evropskih država, koje su usvojile engleski kao svoj drugi jezik.

Dokumenti EU i pravni tekstovi prevode se na svih 24 jezika evropskog bloka. Ukoliko bi engleski jezik izgubio status, Britanci bi morali da rade svoje prevode.

Engleski jezik je jedan od tri jezika koji se koriste za prijavu patenata u EU čime su istražioci i kompanije sa engleskog govornog područja imali prednost nad konkurentima koji su govorili drugim jezicima.