Svijet
0

Poslije osam dana straha: Oslobođeni članovi OSCE-a u istočnoj Ukrajini

FENA
Axel Schneider (Foto: AFP)
Axel Schneider (Foto: AFP)
Axel Schneider, jedan od Nijemaca koji su, kao članovi Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) bili uhapšeni u istočnoj Ukrajini, rekao je odmah po oslobođenju u subotu da su sretni zbog toga.

"Sretni smo da smo konačno napolju i u skladu sa okolnostima, osjećamo se odgovarajuće dobro", prenosi danas tabloid "Bild" izjavu oslobođenog Nijemca, komentarišući da se sada, poslije osam dana straha za sudbinu zarobljenih članova tima OSCE-a, može odahnuti.

Predstavnik ruskog predsjednika Vladimir Lukin izjavio je u subotu da su u Slavjansku na istoku Ukrajine oslobođeni strani vojni posmatrači OSCE-a.

"Oslobođeno je svih 12 ljudi koji su kod mene na spisku", rekao je Lukin, a prenosi agencija RIA Novosti. Krajem prošle sedmice predstavnici proruskih aktivista u Slavjansku zadržali su članove vojne misije OSCE-a zbog sumnje za špijunažu.

Kako je u petak saopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Lukin je kao specijalni izaslanik ruskog predsjednika na molbu zapadnih partnera i u saradnji sa rukovodstvom Vijeća Evrope upućen u Donjecku oblast radi pružanja pomoći rješavanju situacije sa vojnim ekspertima evropskih zemalja zadržanim u Slavjansku.

U timu posmatrača OSCE-a, koji su predvodili Nijemci, bilo je i predstavnika Češke, Danske, Poljske i Švedske. Šveđanin je pušten iz zdravstvenih razloga, a preostalih sedam zarobljenika je u nedjelju izvedeno pred novinare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u oslobađanju posmatrača OSCE-a, koje su u petak 25. aprila zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.