Svijet
0

Poslije dogovora prestale demonstracije u Kijevu

FENA
Partija regiona premijera Viktora Janukoviča pozvala je danas svoje pristalice da prekinu s demonstracijama, koje u centru Kijeva neprekidno traju skoro mjesec dana od raspuštanja skupštine i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Partija je saopćila da su u petak predsjednik Viktor Juščenko i premijer postigli politički kompromis poslije krize u kojoj je vladajuća koalicija u skupštini (Partija regiona, socijalisti i komunisti) odbila da poštuje predsjednički ukaz o raspuštanju parlamenta.

Demonstranti iz cijele Ukrajine uklanjaju šatore u kojima su danima boravili na Trgu nezavisnosti u Kijevu ispred Centralne izborne komisije i Ustavnog suda.

Vasilij Hara, visoki funkcioner Partije regiona izjavio je da u toj stranci očekuju da bi prijevremeni izbori, koje je izdejstvovala skupštinska opozicija, mogli da budu održani najranije u oktobru.

Već danas počela je da zasjeda zajednička radna grupa s predstavnicima vlade, predsjednika i parlamenta koja bi trebalo da utvrdi modalitete za provođenje prijevremenih izbora.

Juščenko, koji je 2. aprila raspustio skupštinu nakon što je 23. marta 11 poslanika njegove partije Naša Ukrajina i Bloka Julije Timošenko prešlo u frakciju vladajuće koalicije, pomjerio je 26. aprila rok za izbore na 24. jun, ali niko ne očekuje da će oni moći da budu održani do tada zbog kratkog roka za provođenje predizbornih radnji.

Predsjednik Ukrajine je najavio da će na jedan dan "zamrznuti" svoj ukaz o raspuštanju, kako bi Rada mogla da donese odluku o vanrednim izborima. Kao datum sjednice skupštine naveden je 8. maj, a na njoj je najavljeno i Juščenkovo prisustvo.