Izraelski premijer Netanyahu
0

"Poslije Bin Ladena, Hamnei najveća prijetnja"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei najveća prijetnja miru u svijetu nakon smrti Osame bin Ladena.

Tvrdeći da Hamnei predstavlja čak i veću prijetnju od iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada, Netanyahu je u intervjuu CNN objasnio da vrhovni lider "rukovodi zemljom i da je preplavljen fanaticizmom."

"Ako iranski režim dobije atomsku bombu, to će promjeniti historiju", rekao je Netanyahu, dodavši da je "budućnost svijeta - budućnost Blisko istoka - sigurno u pitanju".

On je također apelovao na pojačane međunarodne sankcije zbog nuklearnih ambicija iranskog režima, ocijenivši da bi te sankcije mogle djelovati ako međunarodna zajednica jasno kaže da postoji kredibilna vojna opcija ako one ne djeluju.

Osvrćući se na pobune širom Bliskog istoka, izraelski premijer je upozorio da bi ekstremisti mogli iskoristiti arapske revolucije i dok bi Izrael želio da vidi "trijumf demokratija", što bi garantovalo mir.

"Najveća prijetnja je mogućnost da se militantni islamski režimi snabdiju nuklearnim oružjem", izjavio je Netanyahu.

On je u srijedu poručio britanskom kolegi Davidu Cameronu da Izrael neće pregovarati s palestinskom verzijom Al-Qaide, misleći na upravo potpisani pakt o pomirenju islamističkog Hamasa i umjerenijeg Fataha.