The Guardian
0

"Posjeta Obame Indiji dobra prilika da se udahne novi život njegovom predsjednikovanju"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Indiji je dobra prilika da se udahne novi život njegovom predsjednikovanju, mada će, iako živopisna, ova azijska turneja teško skrenuti pažnju s njegovih problema kod kuće, piše u subotu The Guardian.

U intervjuu koji će u nedjelju biti prikazan na američkoj televiziji, Obama eksplicitnije nego ikad preuzima odgovornost za neuspjeh demokrata na kongresnim izborima, priznajući da je proveo previše vremena na uvođenju novih zakona i reformi a premalo na prenošenju svojih političkih poruka biračima.

Uprkos uzbuđenju s kojim je dočekan u Indiji, Obama će imati neke neprijatne sastanke tokom ove turneje - među njima samit G-20 u Južnoj Koreji, na kojem će biti u raskoraku s programima štednje evropskih lidera koji na taj način rješavaju problem budžetskog deficita, za razliku od njegovog ubrizgavanja novca, piše Guardian.

Birači su poslali jasnu poruku, ali niko ne zna kako će predsjednik reagovati, piše The Financial Times, konstatujući da je obećanje o promijeni, s kojim je došao na vlast, sad upućeno njemu - da li je on sam sposoban za promjenu.

Niko međutim ne zna tačno kakvu bi promjenu on trebalo da unese, s obzirom da je već izvršio smjene svog osoblja; takođe, kako primećuju neki politički komentatori, Obama je za neke preradikalan - "socijalista i musliman", a za neke nedovoljno radikalan - "produžetak Bushove administracije".

On je takođe i neko ko ne mijenja lako svoje principe i ko ima težnju da istraje u svojim namjerama, što će jednog dana historičari ocijeniti ili kao čvrstinu političara s vizijom, ili pak nemogućnost političara da sluša i uči, prenosi FT.

The Times piše da će uspjeh Obamine posjete Indiji biti mjeren prije svega trgovinskim aršinima - SAD nastoje da, pored ostalog, obave prodaju 10 specijalnih Boingovih aviona - zbog značaja izvoza za oporavak američke ekonomije.

Indija istovremeno vrši pritisak da ostvari trgovinske i diplomatske povlastice u zamjenu za biznis s Amerikom; ona prije svega traži američku podršku za dobjanje stalog mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a, piše Times.

List dodaje i da su indijske vlasti obećale maksimalnu sigurnost tokom ove posjete - čak su i kokosi uklonjeni s drveća ispod kojeg bi mogao da prođe predsjednik Obama, kako mu ne bi slučajno pali na glavu, a snajperistima koji su raspoređeni oko njegovog hotela u New Delhiju izdato je naređenje da čak pucaju u divlje majmune, ako mu se previše približe.

Ali, iako izgleda da su Indijci zadovoljni što su izabrani za prvu stanicu na Obaminoj turneji, mnogi se pitaju koliko ovaj predsjednik može da učini za njihovu zemlju.

Neki indijski listovi predviđaju da će Obama biti manje šarmantan od bivšeg predsjednika Billa Clintona - koji je ustanovio novo partnerstvo s Indijom 2000.- i manje "sadržajan" od svog prethodnika Georga Busha, koji je, šest godina kasnije, osigurao saradnju između dvije zemlje u nuklearnoj tehnologiji, prenosi Times.