New York Times
0

Poseban etički kodeks za direktore MMF-a

FENA
U Međunarodnom monetarnom fondu postoje jedna etička pravila za osoblje i druga za 24 izvršna direktora, piše današnji New York Times.

U protekle četiri godine Fond je pojačao sistem unutrašnje kontrole da bi registrirao nedolično ponašanje 2.400 pripadnika svog osoblja, uspostavio vruću telefonsku liniju za prijavljivanje žalbi zbog maltretiranja, objavljujući ih u godišnjim izvještajima i ovlašćujući etičkog savjetnika da pokrene istragu, što je prošle godine dovelo do jednog otpuštanja.

Članovi borda izvršnih direktora su, međutim, uglavnom izvan toga, a etnički savjetnik nema nikakva ovlaštenja protiv njih.

Catherina Campbell, ekspertica grupacije Global Complines, koja je 2007. godine uradila studiju za MMF, u kojoj se konstatira da nedostaju disciplinske procedure, a kodeks ponašanja borda direktora ocjenjuje kao neprecizan, više u smislu preporuka nego pravila.

Kada je Dominique Strauss-Kahn došao na čelo MMF-a u novembru te godine, kodeks ponašanja osoblja bio je dio njihovog ugovora, kaže ona, iako primjećuje da je direktor ostao odgovoran jedino bordu.