Svijet
0

Poseban doček pape za Busha

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush će se sastati sa papom Benedictom u Vatikanu u petak prije nego što rezimira kampanju kojom prikuplja evropsku podršku za više sankcija Irana.

Bush može očekivati isti topli doček od pape, kao što je dobio od starog saveznika, talijanskog premijera Silvija Berlusconija na nedavno održanom sastanku. Busha su tada “pozdravili” manji antiratni protesti na ulicama Rima.

Sastanak sa njemačkim poglavarom crkve uslijedit će dva mjeseca nakon što je Bush Benedictu priredio srdačnu dobrodošlicu u Bijeloj kući. Benedictov prethodnik papa Ivan Pavao II je vodio kampanju protiv američke invazije na Irak 2003. godine. Predsjednik i poglavar crkve će nasamo, oči u oči razgovarati o mnogim moralnim pitanjima, o abortusu, homoseksualnom braku, itd.

U suprotnosti sa uobičajenom etikecijom, Benedict će se sastati sa Bushom u restauriranoj srednjevjekovnoj tvrđavi kako bi mu se odužio za topli doček u Bijeloj kući u aprilu, na koji se gledalo kao na glavni uspjeh poglavara.

Papa i Bush su se molili zajedno tokom papine posjete Americi, a špekuliše se da bi se to mogli ponoviti. Najvjerovatnije će obojica prošetati od tvrđave do Madonnine statue u vatikanskim vrtovima, nakon njihovog privatnog razgovora.

U talijanskom časopisu La Repubblicca piše da nisu svi bili sretni u Vaticanu zato što je Benedict dao poseban tretman Bushu. Jedan od poglavnika crkve je izjavio da se Bush nije obazirao na posljednje upozorenje pape Ivana Pavla II protiv invazije na Irak, objavio je Reuters.