Dugotrajni spor s upravom
0

Posada British Airwaysa ponovo u štrajku

SRNA
Foto: PA
Foto: PA
Članovi posade britanske aviokompanije "British Airways" danas su ponovo stupili u petodnevni štrajk zbog dugotrajnog spora sa upravom koji je ovu firmu već koštao oko 176 miliona dolara.

Štrajkovi su započeti nakon odluke BA da članovima posade smanji platu i broj osoblja na letovima.

Direktor BA i predstavnici sindikata "Unite", koji zastupa članove posade, krive jedni druge za prekid komunikacije.

BA pokušava da izdejstvuje dogovor sa "Uniteom" kojim bi bilo ušteđeno 62,5 milijardi funti na godišnjem nivou kako bi se izborili sa padom potražnje, sve većim cijenama gorova i konkurencijom.

"Unite" je jučer saopštio da nema planova o pregovorima o eventualnom sprečavanju stupanja u štrajk, dok BA navodi da posrednička služba "AKAS" pokušava da ugovori razgovore između dvije strane.

U proteklih šest mjeseci razgovori nisu urodili plodom i BA je zbog štrajkova do sada 17 puta morala da otkazuje letove.

Pitanje troškova tokom putovanja za članove posade postali su ozbiljan kamen spoticanja u sporu, koji dolazi u veoma teško razdoblje po BA. Tokom proteklog mjeseca BA je saopštila da je na godišnjem nivou zabilježila gubitak od 531 milion funti.
Najnovija obustava rada dešava se manje od sedam dana pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici i nakon petodnevnog štrajka koji je obustavljen 3. juna. 

BA, koji je treći po veličini evropski avioprevoznik, saopštio je da se ukupni troškovi obustava rada mogu izračunati tek na kraju štrajka.